QUÈ ÉS EL GOSPEL?

El gospel és un gènere musical desenvolupat pel poble afroamericà dels EUA, a partir dels cants religiosos dels blancs als quals ells aporten el ritme que duen a la sang.
Els cants espirituals negres, antecessors del gospel, són una fusió de les seves tradicions africanes amb el cristianisme que els hi imposen els seus amos, i això es manifesta amb una interpretació diferent de la dels blancs, tant pel que fa al ritme com a l'expressió melòdica.
A partir del segle xx, els cants en les celebracions de les comunitats negres es basen en textos dels Evangelis, i per això reben el nom de gospel songs(‘cançons evangèliques’). Encara avui es mantenen com una tradició molt arrelada i viva en el poble negre nord-americà. L'existència de partitures i enregistraments fa que s'hagi estès la seva popularitat a molts altres llocs del món.

A finals del segle xx apareix un estil denominat gospel contemporani, amb formes musicals modernes i no sempre basat en temes religiosos, i també el gospel africà, cants espirituals amb ritmes africans.

Què té el gospel que enganxa? Sobretot, que és una música a l'abast de tothom. "Tothom pot cantar, igual que la gent pot parlar. És l'interès constant el que importa, diu l'Òscar Altide, el nostre director. "Tot depén de com es canta i com se sintonitzen les capacitats. Importa la confiança i la creença en un mateix, la resta seguirà No implica que cantis bé o malament. Cada persona tindrà les seves fortaleses, i ha d'enfocar-les i no hauria d'implicar cap tensió La idea és expressar-se naturalment", i el gospel ho fa possible.